2013 Top5 Legjobb Anime

Ha van legalja, akkor kell lennie legjobbnak is, szóval ezzel a bejegyzéssel még adós voltam. De most aztán osszátok be egész évre!

its beautiful cat

Legjobb öt animét választani viszont a legrosszabbaknál is nehezebb volt, és megint csak nem a bőség zavara miatt. Jöjjön tehát öt 2013-as anime, mely vakok között a félszemű király.

RingGirl42

Maoyuu Maou Yuusha
8/10 – Ajánlott

Oké, oké, had magyarázzam meg! Meg tudom magyarázni! .. nem tudom megmagyarázni. De esküszöm nem a történetbe szerettem bele.

Az emberek és démonok évszázados háborújának tetőpontján az ifjú hős előretör, hogy saját palotájában végezzen a gonosz démonkirállyal. Amit ott talál, viszont egész más, mint amire számított.

A démonkirály egyezséget ajánl neki, hogy szövetkezzenek, és együttes erővel keressenek egy olyan megoldást, melyhez nem kell valamelyik félnek leigáznia a másikat. Kiderül, hogy a jó és rossz fogalma csak propaganda, és a háború nélkül az emberek és démonok világának gazdasága is összeomlana – a konfliktus fenntartása egyértelmű érdeke mind a világi hatalomnak, mind a kereskedőknek, de ebben az egyház is cinkosuk.
Az igazi kitörést csak a mezőgazdaság, az általános higiénia és az oktatás fejlesztése jelenti, még ha szereplőinket eretneknek bélyegzik is.

A Spice & Wolf alkotójának újabb műve még ha fájdalmasan rövid is, fantasztikusan ötvözi a vígjátékot, a könnyed románcot, a fantasyt, a középkori történelmet, a közgazdaságtant és a politológiát. Mindezt rendkívül aranyos és szerethető karakterek tálalásában. A MaouYuusha messze nem tökéletes, de mindenképpen ajánlani tudom, és nagyon remélem, hogy egyszer folytatják.

23464019

Shingeki no Kyoujin
9/10 – Erősen ajánlott

Oké, oké, megmagyarázom! Nem ültem fel teljesen arra a bizonyos vonatra.

A SnK-t nagyon szkeptikusan fogadtam, hisz nem sokkal a Sword Art Online vége után indult, és hasonló üdvrivalgás előzte meg, mint anno a SAO-t. És a SAO a hype ellenére nagyon szar volt. Nem, tényleg, öntsünk tiszta vizet a pohárba: NAGYON szar volt. Nem feltétlenül gondolom, hogy azért, amiért néhány magyar anime-blogger kolléga széttépte, de akkor is.

Szóval ilyen körülmények között kellett a Shingeki no Kyoujinnak megfelelnie, de nekem bizonyította, hogy méltó a hypera (még ha nem is annyi hypera, mint amit kap).

A grafika epikus és gyönyörű, a zene epikus és gyönyörű. A történet pedig olyannyira megragadott, hogy a 8-9. rész magasságában megtettem, amit sose szoktam: elkezdtem olvasni a mangát, mert nem bírtam egy hetet várni a következő részig. Le is daráltam néhány nap alatt, és innentől ez teljesen kihatott az anime-nézési élményemre.

A mangát gyalázatos grafikája ellenére imádtam, faltam, és folyamatosan elméleteket gyártottam. Egy történet szerintem nagyobb elismerést  nem szerezhet. Ugyanakkor így, hogy számos rejtélyre fényt derítettem, az anime javarészt érdektelenné vált számomra. Ehhez még hozzá jött, hogy pont a közepe felé fogyni kezdett az anime produkciós büdzséje, és egyre gyakoribbak lettek a hosszú állóképek. Továbbá egyértelművé vált, hogy a történetmesélés sokkal jobban működik képregényes formában, ahol az olvasó saját tempójában haladhat – animálva ugyanez egy kicsit nyújtott, vontatott lett, még ha példásan hűek is voltak az adaptált műhöz.

Összességében viszont csak ismételni tudom magam, és dicsérni a Shingeki no Kyoujint. A gyönyörű grafika ellenére viszont mégis inkább a mangát ajánlom. Meg tudom érteni, ha valakit idegesítenek a karakterek, vagy hogy nem bírja, ahogy a széria egyensúlyozik a jófajta edgy és rossz edgy között. De velem több próbálkozása ellenére se tudta megutáltatni magát.

Ring Girl Announcing Round Three

Monogatari Series: Second Season
9/10 – Erősen ajánlott

Sajnos vagy nem sajnos, de minden kompetitív tevékenységben idővel megjelennek, kinőnek olyanok, akik magukhoz képest átlagos, tucat-teljesítménnyel, igazi erőfeszítés nélkül is éremhez jutnak.

Kicsit ilyennek érzem a Monogatari sorozatot, melyet nagy általánosságban vizsgálva roppant élvezetes és szórakoztató nézni. Ugyanakkor elmúltak már a legelső évad fényes pillanatai, sőt, szerintem a Hitagi és Kanbaru arc-ok egyből olyan magasra tették a lécet, melyhez a sorozat sosem tudott igazán visszatérni.

Ismétlem, a Monogatari még mindig jó. Sőt, a Nekomonogatari OVA után pláne nagyon jó, csak.. egyhangúan jó. Hiányzik belőle a szenvedély, a készítők gyermeki lelkesedése. First world problems.

Azért a minden arc után összefoglaló filler tényleg egy kicsit pofátlan volt.

"Ring Girl" Announcing Start of Round Two

Hal
9/10 – Kiváló

Biztonsági öveket bekötni, végtelen mennyiségű elcsépelt halas szóvicc következik.

Szemben számos másik 2013-as animefilmmel, a Hal-ról nem is hallottam, míg fel nem került a megosztókra, a torrenttékákba, és a többi teljesen legális disztribúciós hálózatba, ahonnan a  könnyed fogyasztásra szánt médiatermékeimet beszerzem. És szemben számos másik 2013-as animefilmmel, a Hal jó volt. Mi több, kiváló.

A mérsékelten távoli jövőben, egy légi katasztrófa után párja nélkül maradt főszereplőnket maga alá temeti a gyász.  Egy androidot küldenek mellé, hogy gondoskodjon róla és hogy segítsen neki továbblépni. Az android külsőre tökéletes mása egykori kedvesének, így talán nem meglepő módon, nehezen találják meg elsőre a közös hangot.

A film során párhuzamosan követhetjük végig szereplőink régi emlékfoszlányait és “újraismerkedését”. Fokozatosan, de sikerül feldolgozniuk a tragédiát, és talán új románc is kialakulhat ember és gép között.

Első körben kiemelném, hogy a film grafikája gyönyörű. Ha nem is mérhető a szintén 2013-as Kotonoha no Niwa című Makoto Shinkai filmhez, ilyen szép víz animációt pl. sose láttam.

Szép animációt viszont bőven láthattunk tavaly, így a második, még fontosabb szempont, hogy a film teljesen leköt. Habár egy Eve no Jikan vagy Chobits alapokra építő romantikus lovestorynak indul, folyamatos fordulataival és történet-szövésével a székhez szögel. Aztán a film végeztével – szinte egyedülálló módon – teljesen elégedetten kelünk fel onnan.

Tömören összefoglalva a “Hal” a romantikus shoujo animék Redline-ja (még ha nem is 7 évig faragták). Mindenkinek melegen ajánlom, hogy szánja rá azt a 60 percet!

83e1dd2e5f98c6727a888af368276b74

Kill la Kill
10/10 – Kötelező

Dobpergés! Kedves Hölgyeim és Uraim, a 2013-as év annyira sivár volt anime-felhozatal szempontjából, hogy egy félig lefutott sorozat tarolta a mezőnyt.

A korábban a Tengen Toppa Gurren Lagann-nal elkápráztató csapat kivált a Gainax-ból, Trigger néven új stúdiót alapított, és a rendkívül impozáns Little Witch Academy OVA után elkészítették első nagy önálló sikersorozatukat. (Az Inferno Cop-ot csak azért nem említem, mert nem láttam.)

A Kill la Kill a Gurren Lagann-hoz hasonló, némileg lányokra szabott coming-of-age történet, bár továbbra is vitathatatlanul shounen. Könnyen azonosítható, részletesen animált látványvilág, őrült tempó, még őrültebb karakterek, még annál is őrültebb fan service, és mindehhez passzoló epikus zene jellemzi.

Korábban említettem, hogy hozzám közelebb áll a Panty & Stocking elektro hangzásvilága, de mostanra megbarátkoztam a Shingeki no Kyoujint és Guilty Crownt is jegyző Sawano Hiroyuki vonós és fúvós nagyzenekari témáival. Még ha a soundtracket a jrockos hangzás jellemzi is.

De hogy miért a Kill la Kill az első? Mert ez az egyetlen sorozat, amit konzisztensen, hétről hétre gyermeki mosollyal az arcomon ülök végig, és ami mindig feldobja a napom. Röviden: eszembe juttatja, hogy miért szeretek animét nézni.

Ha pedig említettem a fan service-t, találtam a zinterneten egy tipp-topp leírást, hogy miért jó, hogy hősnőnknek a garatjáig be-be-be-bevág a tanga.

Tangákban animékben gazdag, boldog újévet mindenkinek!

34 Comments

 1. köszönöm! így most már megnézhetem a kill la kill-t a barátnőmmel, és ha nem tetszik neki, hogy rajzolt csöcsök meg seggek vannak benne, akkor előveszem a magyarázatot 🙂

 2. bevallom őszintén mindegyik animét láttam a Hal kivételével, és az én top ötös listámba egyik se került volna bele. Az attack on titan egy erős közepes anime, ami túl van hypeolva. A Kill la Kill is hype anime, az igazság az, hogy repetitív önismétlő. Minden epizódban ugyanazokat az elemeket kapjuk újra és újra. A rajzolása emlékesztet a tengen toppa gurren laganhoz, a forgatőkönyv minősége viszont finoman szólva is alulmarad hozzá képest. Gagyi egyszerű és ostoba anime.

  A Maoyuu Maou Yuusha nekem is tetszett, bár nem mérhető a spice and wolf c animéhez ami kedvenceim között is szerepel. Gyengébb nála, érezhetően gyengébb a története aranyos,de semmi több.

  Ha én idei top 5 ös listát állítanék össze, szerepelne benne a Hajime no Ippo 3. évad olyan sokáig vártak az új évaddal, hogy ez akár új animének is felfogható. Megemlíteném a Silver Spoon c animét, a Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru sem volt olyan rossz, na jó ez nem kerülne bele az idei ötös listámba de említésre azért méltó,a Sakurasou no Pet na Kanojo története is kellemes a fanservice ellenére, a Zettai Karen Children: The Unlimited – Hyoubu Kyousuke is egész jó volt,a Space Battleship Yamato 2199 yamato is bekerülhetne a top ötös listába. Persze ha a folytatásokat is belevehetném, akkor a listámmal könnyebb helyzetben állnék, mert helyet kapna a bakuman ,hunter x hunter reboot,hajime no ippo, silver spoon,és a space battle ship yamato.

  Persze ez csak az én véleményem volt.

  • Csak arról tudok nyilatkozni, amit láttam: a Yahari Ore no Seishun meg a Sakurasou is a jobb, szórakoztató animék közé tartozik, de az előbbi úgy érzem túlságosan különlegesnek, egyedinek gondolja magát (illetve gondolják a nézők), pusztán azért mert cinikusan tekint a műfaji sablonokra, miközben ugyanúgy végigmegy rajtuk.
   A Sakurasouban pedig nem szerettem hogy újra és újra belerúgott a saját karaktereibe, pusztán azért mert látszólag nem tudott másképp előrehaladni és konfliktusokat gyártani. Néha már túlzásba estek, hogy na csak azért se jön össze semmi egy-egy szereplőnek.

   A Bakumant szerettem – eleinte unalmasnak tartottam, de a harmadik évadra a szívemhez nőtt és izgultam rajta hétről hétre – de szerintem sosem raknám toplistára.

   • Pedig ha belegondolsz, az idei év azért nem bővelkedett olyan címekben amik emlékezetesek maradnak, a legjobb alkotások többsége azért a 10 es skálán a 7 pontot nem haladja meg , a többi pedig valahol elveszik a közepes feledhető, és a nagyon rossz alkotások kategóriái között.

 3. A MaoYu-hoz meg említettem volna, hogy temérdek XX. századi politikai és történelmi kiutalások vannak. Nálam is az éves lista 5. helye.
  Az SnK-t mondjuk én a középmezőnybe varázsolnám le, mert nekem még élvezetes se volt. Helyette a WataMotét mondanám.
  A Monogatarikat még nem láttam, erről nem nyilatkozom. Helyette az Illyát mondanám, mivel azt kifejezetten élveztem.
  A Hal még nem került sorra. De megelőlegezem a helyét.
  Kill la Kill, még nem nézem, de nekem nem ez viszi a pálmát idén, hanem a Kyousougiga. A legnagyobb kérdőjelből a legnagyobb pozitív csalódás lett. Spoilermentesen beszélni, írni alig lehet róla…

  • A WataMote-ból láttam pár részt és nem volt rossz, de igazán sose tudott a jó értelemben szórakoztatni. A főszereplőből hiányzik a morális jó vagy akár csak a szerethetőség, mert a szociális inkompetenciájából származó frusztrációját azzal kompenzálja, hogy a maga kis világában mindenkit lekezel és lenéz. Gyáva, önpusztító, mégis narcisztikus, és ezért nem tudok se rajta, se vele nevetni. Az egész inkább kínos és szomorú.

   • Én azért élveztem, mert kegyetlen geek-fricska, s jó párszor azért magamra is ismertem benne. Szóval nálam csak ezért tarolt. Bár a második fele eléggé leülősre fogta magát.

 4. 5 Kösz az ajánlást, beraktam a Megnézném kategbe
  4 Reménykedtem hogy erre nem úgy nézel mint a Sao-ra 😀
  3 Monogatari szériának a közös jellemzője számomra hogy mindegyiken jól szórakozom, de 1 hónap múlva már egyikről sem tudom miről szólt 😀 lehet újra kéne nézni valamikor 😀 (ezt még nem láttam)
  2 Kösz az ajánlást, beraktam a Megnézném kategbe
  1 Túl sokan áradoznak róla hogy belekezdjek mielőtt le nem fut a széria 😀

 5. Hát akkor megnézem a Hal -t. Csak az maradt le nálam a listáról. SnK számomra is úgy a vége felé laposodott, manga -ba pedig valahogy jobban esett olvasni.

 6. Hal felvéve plan to watchnak.
  Kill la Killben egyetértés.
  Uchouten Kazokut hiánylás.
  Shingeki no Kyojint erről a listáról (gondolatban) reflexből kipenderítés.

 7. Én Toplistám: (Ami nagyban más mint Kvakondé)

  01. Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. (Ez egyszerűen szerintem simán viszi a pálmát nem értem miért nem kapott helyet a listán 😀 Hikki 2013 legjobb karaktere szerintem… meg úgy alapjáraton egy MC toplistán biztos hogy 1-5 hely közül valamelyiket megérdemli. 9/10)
  02. Non Non Biyori (Békés és nyugtató anime ami légkörével és szerethető karaktereivel belopta magát a szívembe. 9/10)
  03. Minami-ke Tadaima (Nagy kedvelője vagyok a sorozatnak és ez az évad szerintem verte az előző két évadot amik kevésbé tudták hozni az első színvonalát. 9/10)
  04. Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui! (Amit Ricz mondott. 9/10)
  05. Shingeki no Kyojin (Mondjuk legyen ez az 5. mert a végén még úgy tűnik hogy az év animéiböl csak SoL-t néztem XD 9/10)

  Ami még külön díjas:
  – Vividred Operation (Élveztem, Voltak hibái pla sok fanservice féle fenék mutatós kamera póz de ennek ellenére szerintem egész jó anime lett a végére. 8/10)
  – Yama no Susume (2 perces animék közül talán a egyik legjobb. Aranyos volt és tanító jelegű. 9/10)
  – Boku wa Tomodachi ga Sukunai Next/Ore no Imouto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai. (Második évadok… Boku verte elődjét 10/10. Sajnos az Imoról ez nem teljesen mondható el. Maga az anime jó lehet volna de nagyon csúnyán elrontották a végét. 8/10)
  – Genshiken Nidaime (Megfelelt az elvárásoknak… hozta a többi évad színvonalát. 8/10)

  Ezeken kívül még láttam mást de nem nagyon emlékszem miket.

  Nos ami Kvakond listáját illet:
  – Monogatari felejtős nekem. Biztos hogy sosem kerül a listámra.
  – Maou – nekem kimaradt és valószeg ki is fog. (Nem beszélve arról hogy többször is el lőtték az évben ezt a hülye sémát)
  – Hal – Kép alapján nem nekem való
  – Kill la Kill – Ha Gainax továbbra is ezt a ocsmány Graffiti dizájnt fogja használni teljesen kifordulok a hitemből . Imádoma Gunbustert. Kedvelem Birdy-t és NGE-t de nem vagyok hajlandó se Birdy Remaket se a Gunbuster 2 megnézni mert ocsmány ez a rajzolás. Gurren Lagannál is utáltam (ami egyébként ezért is kap nálam egy -1 pontot.) ami egyébként jó lehetne. Szóval engem ez a grafika eltántorít pedig lehet érdekelne..

 8. 1) Uchoten Kazoku: a legmeghatóbb tradicionális elemeket ötvöző saládi dráma, amit végig tudtam ülni (nem fogtak meg sose a japán folklór animék ennyire) – bár a története néhol kiszámítható volt, de mégis egyedi
  2) Hal: ugyanaz, mint Kvak úrnál
  3) Sakurasou no petto kanojo: nem rúgtak a karaktereken agyon, hanem realista volt. Senki se lesz játékfejlesztő középiskolásként :D. Tetszett, hogy próbátételek elé állították a fiatalokat és ahogy ezeket le kellett küzdeniük. Nagyon pozitív, lelekesítő anime.
  4) Kyoukai no kanata: elrontották, igen elrontották a végét, de mégis ebben volt az év idolos szörnyirtós szellemírtása
  5) Shingeki no kyojin: manga elolvasása után érdemes fél évet várni, hogy halványuljanak az emlékek. A 12-13. rész volt a csúcs, onnantól ellaposodott

  Kill la kill: nem kell leírni, de nem tenném még be top 5-be. Vannak kifejezetten jó részei, de ha a TTGL után nem tud ugyanakkora csavart dobni, akkor nálam lecsúszik. Mindenesetre érdemes követni.

 9. A MaoYuu nagyon ígéretes volt, de rettenetesen összecsapták. SnK: több dologban egyetértünk, de szerintem azért erősen túlhype-olt sorozat, a pozitívumai mellett nem kevés negatívummal is (a Trostos részes Namek-szintű húzása, egyes szereplők lapossága). A KlK értékelése azt hiszem, eléggé ízlésfüggő, én pl. többnyire élvezem ugyan, de sokszor már túl elborult ahhoz, hogy tényleg bekerülhessen a kedvenceim közé. (Mondom ezt úgy, hogy látom, mennyi munkát fektetett bele a stáb a cuccba.)

 10. KEDVES Kvakond!

  MI EZ AZ OLTÁRI NAGY BÖSZMESÉG A SHINGEKI NO KYOJIN-RŐL??? Ki olyan bátor hogy azt egyáltalán jónak merje nevezni??? ÁLFILÓZÓFIA, BRUTALITÁSON ALAPULÓ FANSERVICE, FÉLREPOLITIZÁLÁS, LOGIKAI BAKIK TÖMKELEGE… Ez a shingeki no kyojin… Attack on (DEHOGY ON HANEM OF) Titan kell??? Kiteregetem én a szennyest…. ezúttal nem Member fog elemezni… ezt most én fogom….

  Köszöntem: Rakhall…

 11. A Deat Note és a Naruto meg a Bleach , Vampire Knight ,D. Gray-man,Kaleido Star, Avatar – Aang legendája, Ouran High School Host Club , Lovely Complex ,Soul Eater, Nurarihyon no Mago, Uragiri wa boku no namae o shitteiru,Uta no Prince-sama , Trinity Blood, Shaman King , Kukucska kalandjai,Digimon,Monsuno. ööööööszintén nekem ezek a animék jóban tetszetek mit a top5 most komolyan. (12 éves vagyok és lány)

  • Anélkül, hogy nagyon kötözködnék veled, azért az értő olvasás egy olyan képesség, aminek a mindennapokban is hasznát veheted. “2013”, úgy mint “Jöjjön tehát öt 2013-as anime, mely vakok között a félszemű király.”.

   Tehát ez nem egy összesített toplista a történelem legjobb animéiről. Csak a 2013-as évben futott sorozatokról.

   (Zárójelben jegyzem meg, hogy ha mégis összesített toplista lenne, akkor se kerülne fel egy cím se az általad felsoroltak közül.)

 12. I pay a visit day-to-day a few sites and sites to read articles or reviews, but this blog presents feature based content.

  P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website
  re-design. You can find it by searching for «royal cbd» — no sweat if
  you can’t.

  Keep up the good work!

67 Trackbacks / Pingbacks

 1. films year 2020
 2. serial 2020
 3. Dailymotion
 4. Watch+movies+2020
 5. Netflix Original Movies
 6. serial-video-film-online
 7. serial
 8. tvrv.ru
 9. 1plus1serial.site
 10. #1plus1
 11. 1plus1
 12. 2020
 13. Watch Movies Online
 14. Film
 15. Film 2020
 16. Film 2021
 17. watch online TV LIVE
 18. human design
 19. dizajn cheloveka
 20. human-design-space
 21. koma 2020
 22. hischnye-pticy-hisxne-ptic
 23. The-Gentlemen
 24. led-2
 25. pod-vodoi
 26. vk 2020
 27. parazity-oskar-2020
 28. human design human design
 29. DSmlka
 30. viagra
 31. viagra online
 32. +
 33. ¯jak Son³k
 34. astrolog
 35. film-kalashnikov-watch
 36. generic cialis
 37. cialis 20mg
 38. watch online
 39. kinoxaxru.ru
 40. pobachennya u vegas
 41. Proshanie so Stalinym
 42. strelcov 2020
 43. film t-34
 44. online pharmacy
 45. online pharmacy canada
 46. Beograd film 2020
 47. psiholog
 48. psyhelp_on_line
 49. coronavirus
 50. PSYCHOSOCIAL
 51. rasstanovka hellinger
 52. Cherekasi film 2020
 53. film doktor_liza
 54. djoker film
 55. buy viagra online
 56. gidonline-filmix.ru
 57. koronavirus-v-ukraine-doktor-komarovskiy
 58. over the counter viagra
 59. t.me/psyhell
 60. Ïñèõîëîã îíëàéí
 61. bitly.com
 62. viagra price
 63. viagra generic
 64. cheap viagra
 65. cialis
 66. canadian pharmacy cialis
 67. bitly

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*