Videómánia, avagy a dancsóizmus

dancsó

Ha engem kérdeznek, kik azok, akiket a magyar vloggerkultúrából mindenkinek követni érdemes, általában két nevet szoktam mondani: L.Mole és Dancsó Péter. Péter a napokban érte el a 100.000 feliratkozónyi (és némi jövedelemkiegészítést is jelentő) álmot, ezért gondoltam, most szentelek neki egy kisebb írást nemzeti ünnepünkön.

A fenti két embert összehasonlítani is őrültség, az egyik underground, a másik hazailag elismert, az egyik hagyományos polgári foglalkozást végez, a másiknak a videózás a szakmája, az egyik úgy néz ki, mint aki napfényt is csak képernyőn lát és látványosan sokat spórol a fodrászon, Dancsó meg egy sukár csávó.

Dancsó 2007-ban szabadult a youtube-ra, elsősorban magyar filmeket (azon belül is Sas Tamás remekműveit) támadta az amerikai trendek átvétele és a botrányos színészi teljesítmény miatt, de a magyar művészfilmek, a magyar retrofilmek és a kormány Magyarország ezeréves évfordulóját ünneplő filmjeit is elővette, sokak megdöbbenésére.  Ezek mellett “szakszerűen” jeligével beszél áltudományosan mindenféle ismert műről, külföldiekről és hazaiakról szép számmal. Ezen két népszerű műsora mellett folyamatosan tol egyéb videókat is, akár randizási tanácsokról, akár a mai tucatvlogokról.

Értelemszerűen jó annak, aki megrendelésekből él kötetlen munkaidővel, de jó látni, hogy a “csak élőszereplős felvételeket vagdosok össze” és a “bevágok valami irreleváns képsort és rápofázok” jellegű vlogok között vannak még lángoszlopok, akik tényleg megdolgoznak minden egyes videójukkal és ezt a megfelelő lelkesedéssel csinálják. Reméljük, hamarosan meglesz a 200 000 is.

A fenti videót már csak azért is érdemes megnézni, hogyan kell nekiállni egy epizódot megcsinálni, forgatókönyvet írni.

6 Comments

 1. Én amúgy mostanában rászoktam a HollywoodNewsAgency videóira is, ha gondolod és eddig nem ismerted, vethetsz rá pár pillantást.

  • Ő az, akin gondolkoztam, hogy beírom negatív példának. Szirmai legtöbb videója összevágható egyetlen délután alatt, ha nem lenne az a változatos kozmopolita szókincse, nem hiszem, hogy olyan hatalmas tábora volna.

   • Hát valóban nem a speciális effektek miatt nézem a videóit, de azért ez nem feltétlen baj szerintem. Tetszik, hogy majd mindig elmélkedik valamilyen kapcsolódó témáról, e téren meglehetősen egyedi, persze ízlések és pofonok.

    • Konkrétan a tárgyalt műből is csak a trailer van benne, ergo tényleg alig van vele melója, az intro megszerkesztése tovább tarthatott, mint egy komplett évnyi anyagé. 😀 A könnyebbik végét fogta meg, no. 🙂 Én maradok a hagyományos bemutatóknál.

17 Trackbacks / Pingbacks

 1. films year 2020
 2. serial 2020
 3. Dailymotion
 4. Watch+movies+2020
 5. Netflix Original Movies
 6. serial-video-film-online
 7. serial
 8. tvrv.ru
 9. 1plus1serial.site
 10. #1plus1
 11. 1plus1
 12. 2020
 13. Watch Movies Online
 14. Film
 15. Film 2020
 16. Film 2021
 17. watch online TV LIVE

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*