Bejelentés

10296991_903663972992976_6401151892232239545_n

Eredetileg videót akartam csinálni, csak hát a kábelt Hevesen hagytam, így jár az, aki élete nagy részét vándorként tölti. A lényegen nem változtat, csak úgy talán több emberhez jutott volna el az infó. Na mindegy.

Hosszú ideje gondolkozom a dolgokon, mert kissé úgy éreztem már egy ideje a fejemre nőtt a sorozatom. Nyilván, ha nem effektelném szanaszét az egészet, illetve nem akarnék animációt rakni mindenbe, akkor nem volna semmi gond, de nem szeretnék visszatérni a korábbi színvonalra, ahogyan a kopjafa faragó sem áll neki steril széklábakat csinálni, ha nem muszáj. Meg van egy másik borzalmas tény: 17 éves korom óta nézek animéket, most vagyok 27 és megmondom őszintén, meguntam a műfajt. Évről évre egyre unalmasabbnak és kiszámíthatóbbnak tűnik a felhozatal, egyrészt a stúdiók már nem mernek hű de nagy dobásokat ellőni, helyette becélozzák a moe-ra és habkönnyű eichi “romantikára” vevő törzsvásárlókat, másrészt már kiismertem annyira a japán észjárást, hogy nem tudnak meglepni. Harmadrészt az sem utolsó szempont, hogy az animék célközönsége 12-18 év között van általában, nem véletlenül iskolákban szaladgáló nagykamaszok a főszereplők, akármi is legyen a körítés, a sci-fi-tól a zombilázadáson át a csápospornóig. Az ő problémáik, az identitáskrízis (ki vagyok én?), az ütközések a felnőtt világgal, a fiatalkori barátságok és szerelmek a rengeteg felesleges, nyilván túl sok szabadidőből fakadó hisztivel pedig már nem az én világom, talán josei-t volna értelme néznem. 😀

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent félbehagynék mostantól. a Mirai Nikki el fog készülni, valamint megígértem a Mirai Nikki-ben Dolanként szereplő havernek, hogy a Valvrave-et közösen még bemutatjuk (érdekes lesz a szerepleosztás), valamint lesz egy keretező, véleményem szerint tökéletes záróepizód, majd a búcsú. Elvégre öt éve megy a sorozat és nem lepne meg, ha a film miatt átcsúsznék a hatodikba. Még mielőtt meglépek, gondoltam, hogy beindítom a zsúrtesózást, hogy legyen, aki elfoglalja a megüresedő ganétrónt, aminek a bűzét még talán évekig sem tudom kivakarni a bőrőmből. 😀
Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól kiűzném a kreativitást az életemből és elmennék Alaszkába favágónak, csak kevésbé energiaigényes és állandó hobbikba szeretném az energiáimat fektetni (pl. ilyen és ilyen rajzokba, talán kitanulnám a linómetszést és Touhou linómetszésekből keresném betegre magam :D), illeve már régóta érlelődik a fejemben egy regényötlet (majd “Etnikum” névvel lesz megtalálható a könyvespocokon :D), amit buszozás közben kényelmesen tudok írni (ebben azt hiszem, lesz mentorom :3), míg mondjuk a buszon való videóvágás, főleg az északkeleti régióban kissé nehézkes a 3D-s kátyútechnológiának köszönhetően. 4 oldalt már megírtam. 😀

Remélem, nincs harag, szóltam jó előre és nem fogok 25 db top10 videóval előállni. 🙂 Sok ismerősöm meglepődött a döntésemen, többnyire a fiatalabbak, de az élet megy tovább és minden gaz helyett nő egy másik. 🙂 No, goes back to Mirai Nikki…

27 Comments

 1. Megérthető, igaz szerintem csak olyanoknak akik benne vannak ebben, ilyesmi dolgokban, mert azért valamit huzamosabb ideig csinálni -évekig- még ha az a dolog egy szeretett hobbi/munka vagy bármi ami nem kényszerből van, még azok is megunhatók egy idő után.
  Én azt hiszem olyan 5-6 éve foglalkozok animekel komolyabban (értsd; aktív napi nézés) ami alatt 250 animebe kóstoltam bele, szóval másokhoz képest ez még nem is sok idő-mennyiség arányban, és most ebben az évben jutottam arra hogy egyre kevesebb dolog érdekel belőlük, pontosan azok miatt amit te is leírtál, már egy műfaj/poszter/sztori összefoglaló alapján kiismerhetőek, és így nem kezdek bele minden szarba, persze vannak meglepetések, de jó ha egy évben ha 2 ilyen sorozat van amiből nem néztem volna ki hogy jó lesz az előzetes infók alapján, ha meg ilyen van akkor ha vége és egybe már megvan akkor úgyis az ember tudtára hozzák hogy erre érdemes figyelni mert valami jót alkotott, de ritka az ilyen mostanság, sőt vannak olyan sorozatok amik érdekelnek is, meg tetszik is, de valamiért nem folytattam még, és erre sajnos csak azt tudom felhozni hogy kedv és időhiány miatt maradnak el, mindenesetre annyi biztos hogy én soha nem fogok tudni megszabadulni eme mocskos japán média terméktől mert nem is akarok, de ha minden kötél szakad, akkor is legalább egy sorozat nézés megmarad, és nem egyszerre vagy 5-10, mert azért még mindig igaz néha-néha tudnak elborult elméjű fajtársaink is jót és egyedit alkotni!

  Szóval egy szó mind száz, most már belelehet vágni majd a Touhou gameplay sorozatba! XD 😀

 2. Mint olyan, aki a U-ra kiposztolt első videód óta követte a munkásságodat és többé-kevésbé jókat is derült rajtuk (elvégre az anime-világ mocska tengernagy, videó-kritikára vállalkozó önkéntesek száma pedig csekély), kissé meglepett ez a lépés, ugyanakkor érthető. Egyrészt az évek múlásával szed össze annyi EXP-t az ember, hogy tudja, mit is kap random anime-szezon random címétől, másrészt, egy bizonyos életkor után a prioritási lista “kissé” átalakul, ahol a hobbi, mint olyan… noss, mondanom sem kell, háttérbe szorul, rosszabb esetben nyugdíjazódik. (Amit én egyelőre nem szeretnék – azért 9 év után is találok néha egy-egy gyöngyszemet.) Ilyen az élet. Sajna vagy szerencsére (a megfelelő aláhúzandó).

  Btw azt azért megjegyezném, hogy az AniDb-s listádat átnyalva csuklóból tudnék minimum 15 animét mondani, amiket 90%-os valószínűséggel approválnál. 😀

 3. Hát most mondanám, hogy meglepett, de akkor nyilván hazudnék. Sajnos ez egy ilyen “szakma”, de nem csak ez, hanem a filmezős is. Most a sorozatjunkie-nak van egy kisebb reneszánsza, hogy úgy mondjam, mert érdekesebbnél érdekesebb sorozatok készülnek. “Ez van, ezt kell szeretni.” – mondhatnám. Most így visszagondoltam, hogy 7-8 éve animézek (és 5 éve fordítok), s már rajtam is lehet látni sokszor a kiégés jeleit, de bizonyos szempontból mégis Rozsomákként épülök újra, de az se tart örökké.

 4. Ez most szíven ütött de mindenkinek szabad döntése és joga hogy mit csináljon az életben. Azért remélem egyszer még feltámadsz a hamvaidból mint a főnixek.

 5. A “régi kaptafa” alatt úgy érted, hogy megint felrakod a Troll maszkot és csak néha raksz bele effekteket? Bevallom, nekem az jobban bejött, nem véletlenül a Bleach-es videód a Top 10 Member videók első helyezettje, s ilyen rajzos animációs részeidből is csak 2 darab van a Top 10-ben.

  S igen, egyre gyérebb a felhozatal, ezért is nyúlok vissza régebbi darabokhoz (lásd Hokuto No ken, Kinnikuman stb).

  Remélem azért, hogy csak ilyen sorozat szinten nem akarod folytatni, s mondjuk évente egyszer kedvtől vezérelve még fogsz. 😉

   • Érdekes, olvasgattam a kommenteket, s egyedül az Indavideó alatt volt egy pár anyázzó, de ők is inkább a Rie Kugimiya/Narutard szintű “hogy mered a szent ganajt alulértékelni” szerű komment volt. ;P

   • Szerintem viszont az újabb videóid a jobbak, látszik rajtuk hogy sok tervezést és szerkesztést igényeltek. A Megaman és a Touhou a kedvencem.

 6. Én mondjuk az anime műfajjal a te videóidon keresztül ismerkedtem meg, persze ez azóta változott, mára már máshonnan is követem, de amikor véletlenül megtaláltam egy videódat, csak hallomásból ismertem az animéket (az is elég sekélyes volt)és nem is igazán érdekeltek. Ilyen módon köszönök minden erőfeszítésed, mert ha nem lettél volna, lehet még mindig távolról szemlélődő lennék :D, meg hát rengeteg fantasztikus poénról maradtam volna le.

 7. Engem személy szerint meglepet mindig is szeretem a videóidat mindet láttam is és nagyon sajnálom hogy abba akarod hagyni mert szerintem te vagy az eddig általam látott vloggerek közül a legjobb aki ráadásul az egyik kedvenc témámról csinál kritikákat. Remélem azért egyszer még majd vissza térsz ehhez a műfajhoz bár más videóidat is szívesen nézném.

 8. Barátnőm első reakciója: “Akkor mit fogok én nézni?” 😀
  Részemről tiszteletben tartom a döntésed, bár eléggé sajnálnám, ha végleg vége lenne a videózásodnak, remélem azért olykor-olykor becsusszangat egy két videó ha éppen kedvet kapsz hozzá, mert mióta csak tudok a videóidról naponta megszoktam nézni, hogy van-e valami új rész, amin egy jót röhöghetek és feldobjam vele a napomat, de szerintem ezzel nem csak én vagyok így:)

 9. fuh kár érted Member, de én is csatlakozom a megértők klubjába. Már hagyomány volt hogy haverjaimmal megnézem az új videóidat.
  Ha tényleg úgy érezted hogy kiégtél, meg nincs elég életed akkor nyilvánvaló lépés volt. Én magam sosem fogom abbahagyni az animézést végleg, mindig lesz olyan sorozat ami tetszeni fog legalább valamennyire 😀

  • Nyugi, fel fogom tölteni ide. Sőt. Ha nem is AC, más jellegű videóm biztosan lesz, ha valamit sikerült alkotni Tarnabodon, arról is, nem leszek offline lény.

 10. Én csak nem rég kezdtem el nézni a videóidat, de nem gondoltam, hogy hamarosan befejezed.
  Gratulálok az eddigi videókhoz, és sok sikert a könyvhöz.

 11. Én lassan 6 éve animézek és körülbelül tavaly óta nagyon nehezn veszem rámagam hogy épp nézzek valamit amit még nem láttam. (Legyen ez új vagy retro… jó vagy rossz kritikás) Egyszerűen bármennyire is szeretem az animéket bármennyire is érdekel az adott mű van hogy hetekig baszogatom magam hogy el kéne már kezdeni nézni XY-t. Talán én is kezdek kiégni.

  Ami azt illeti én minden szezonban találok jó animét. Engem nem is érdekel az arány hogy mennyi a szar és mennyi a jó.

  Videokészítésen anno gondolkodtam de az nem az én reszortom. (Nincs meg hozzá a skillem) Ráadásul nem egyszer írtam már le véleményemet valamiről rögtön Flamewar indult. 2 okból lehet ez. Vagy túl nyers vagyok vagy pedig az hogy túlzottan eltér a véleményem mainstreamesektöl 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*