Büszkeségeim

A teljes gyűjteményemmel nem kívánok hivalkodni, ide csak azon, többnyire nagy utánajárással beszerzett, vagy éppen a vakszerencsének köszönhetően megkaparintott csodák kerülnek, amik valamiért sokkal értékesebbek, vagy éppen érdekesebbek a többieknél. A kezdetben kifejezetten a ’83 előtti időszakra épülő gyűjteményt beszűkítettem az Atari 2600-ra, sok kedves gépet, köztük Pong-okat és más gépet adtam el, de az érdekesebb VCS holmikért bármit.

Spectravideo Compumate

Amikor a videojáték-ipar a legbolondabb felfutását élte, a Commodore váratlanul piacra dobta William Shatner mosolyával a VIC-20 számítógépet, amire lépni kellett, hiszen “miért vennél videojáték konzolt, ha ezért a pénzért számítógépet kaphatsz?”. Ennek egyik lehetősége volt a Spectravideo (idehaza Universum/Quelle) által gyártott CompuMate, mely egy nagyon egyszerű programozói, grafikus és zeneszerkesztő felülettel megáldott 8-bites számítógéppé alakítja a konzolt. Magam a legelső VCS-emre, a fekete Darth Vaderre helyeztem állandó jelleggel, tökéletesen összepasszolnak.

Coleco Kid Vid “Controller”

A Coleco nyilván a Colecovision konzolról, valamint Atari klónjáról (Gemini) és Atari játékokat lejátszó kiegészítőjéről lett híres, de ezen felül is sikerült valami egészen furcsával előállniuk. Az Atari 2600 (ellentétben az Intellivision-nel) nemigen rendelkezett emberi hang előállítására alkalmas szerkezettel (kivéve a Quadrun cartridge), a Coleco pedig a szintetizátor chip helyett egy egészen más ötlettel állt elő: Egy magnó játssza le a szükséges hangokat és zenéket egy audio  kazettáról. Nyilván a technológia erősen korlátozott, ezért főleg gyerekjátékok készültek hozzá… Konkrétan kettő. A dobozom elég viseltes, illetve csak a törpös játék van meg, de történetesen megelégszem ennyivel. 🙂

Limitált repro játékok

Vannak olyan játékok, amik nemigen akartak megjelenni a hivatalos piacon, vagy éppen olyan apró számban, hogy csak súlyos millióért beszerezhetőek. A Red Sea Crossing repro-t tudatosan kerestem, hogy egyszer méltóságteljesen mutathassam be az amúgy két példányszámban fennmaradt, talán egyedüli bibliai ihletettségű Atari 2600 játékot. Sokáig hoaxnak hitték, állítólag csak egyházi szervek kaphatták meg, kifejezetten a gyerekek templomba csábítása céljából. A Hófehérke pedig a meg nem valósult Disney játékok egyike (Dumbo, Donald Kacsa), valamiért csak a Varázslótanonc Mickey Egér rövidfilm játék átirata jutott el a vásárlókhoz. A Hófehérkét mondjuk nem csodálom, eléggé kezdetleges és összecsapott, de éppen ezért poén, a repro kivitelezése pedig hihetetlenül igényes.

Valódi ritkaságok

Sajna csak cartridge mind a négy, teljes állapotukban hihetetlen ritkák és megfizethetetlenek, hiszen pár 100 készült belőlük. A BMX Airmaster érdekessége, hogy a TNT adta ki, de a 90s évek elején az Atari megvette a jogokat és gyártott néhány százat a saját matricájából. Az X-Man azon kevés Atari 2600 pornójáték, ami Európában jelent meg elsősorban, rendkívül buta, de nagyon is vicces. 🙂 A Swordquest Waterworld talán mindenki számára ismert, egy befulladt vetélkedő utolsó még kiadott darabja, a kincs viszont beolvasztásra került és ezt a kört már nem játszották le. A Mangia! pedig már a címében is különleges (“Zabálj!”), az egyik leggroteszkebb játék, amiben hülyére kell zabáltatnunk gyermekünket és a Spectravideo legritkább játéka.

Amiga Joyboard

Kevesen tudják, de az Amiga, míg nem a Commodore részeként működött, főleg irányítókat gyártott, ezek legérdekesebbiket az Atari 2600-hoz legyártott táncszőnyeg ős, ami kvázi egy sídeszkát hivatott imitálni. Hivatalosan csak a síelős játék jelent meg hozzá, illetve a szörfözős maradt meg prototípusnak. Egy meditálós homebrew játék is készült, melynek során rá kellene ülni a szerkezetre és előre dönteni azt.

Utopia (Intellivision)

Kivételesen nem Atari 2600 játék, csak érdekesség. A rivális Intellivision jobb képességeit kihasználva Don Daglow elkészítette rá az RTS játékok ősatyját, az igazán komplex és jól összerakott Utopiá-t, melyet teljesen véletlenül potom áron szereztem meg, az alkotó által dedikáltatva.

Furcsa klónok

Az Atari 2600 klónoknak se szeri, se száma, Taiwan és Hong Kong kitett magáért, de azért csak készült pár figyelemre méltó darab is, még ha nem is a teljesítményük miatt. A Bitcorp Amigo-ja egy 8 bites számítógépnek árulta magát, van rajta audio in és out jack, illetve egy user port hátul, de cartridge nélkül csak fekete képet ad, amúgy meg egy Atari 2600 klón. Állítólag VIC-20 játékokat lejátszó bővítő ment volna a hátsó portba, de erről lehetetlen korrekt információkat begyűjteni. A Masterboy meg… Egy Game Gear külsejű, Gameboy dobozba rejtett Atari 2600 klón, aminek a képernyője egy matrica, a dobozon szereplő cartridge slot nincs rajta és amúgy is, NES játék screenshot-ok van rajta. Kell még bármit mondanom?

Starpath Supercharger

A 80s évekkel jöttek az olyan olcsóbb adathordózók, mint az audio kazetták és a CD lemezek, amikkel szembe cartridge-ekkel nehéz volt versenyezni. Erre kínált megoldást a Starpath Supercharger kiegészítője, mellyel audio kazettás játékok voltak betölthetőek a konzolra, ráadásul a rengeteg + memória x49 annyi RAM-ot engedett, mint amennyi az alapgépben volt, így a játékok (egy része) lényegesen összetettebb volt, mint amiket cartridge-eken érhettünk el. Szerencsére egész sok játékot sikerült összeszednem hozzá, ebben volt egy nagy adag mázli. 🙂

Mikromat Kibernetikai Építőkészlet

Teljesen véletlenül akadtam rá, mások sem keresték éppen, így sikerült áron alul hozzájutnom ehhez a csodához. Az Atari-hoz semmi köze, ahogyan a tengerentúlhoz is csak annyi, hogy a Minivac-601 modell alapján készült el ez a számítógépes modell gyerekek számára… 1965-ből! Tesztelve még nem volt, az egyik relé sérült, ezért nem biztos, hogy működőképes, de ezek a muzeális értékek egész más szerepet töltenek be a szívemben, mint a videojáték konzolok, ahol elvárom a működőképességet.

 

Sears Video Arcade II

Nem is a ritkasága miatt érdekes, hanem mert kizárólag az USÁ-ban jelent meg. A Sears a Kee Games és a brazil Polyvox mellett szabadon gyárthatott Atari 2600 klónokat, az első Sears gépek a hagyományos hat-, illetve négykapcsolós fa berakásos változatot másolták, csak ezüst tetővel és márvány előlappal. A második kiadás ezzel ellentétben a csak Japánban kapható 2800-at másolta szinte hajszál pontosan, abba a kaszniba, amiből később a 7800 lett (meg kell hagyni, a 2800 dögösebb). Az irányítók egyben paddle-k is, de mivel nem pártban vannak, négy irányító port van a gépen és manuálisan kell kapcsolni közöttük. A kapcsolók állását LED-ek jelzik a gombok felett. Valamiért nekem csak 3 cartridge-et sikerült beindítanom benne (Star Wars Empire Strikes Back, ez jött a géppel, Anguna és Taz), a többinél megjelenik a kép, majd elszáll. Nem tudom, hogy a gép hibája vagy az általa leadott NTSC jel ennyire nem barátkozik a PAL szerkezetekkel.

GameLine Master Module

Szeretem az Atari 2600-ban, hogy a hozzá nyúlók mindig mertek nagyot álmodni. A GameLine egy bps modem, aminek 8K memóriájára lehetett játékokat letölteni, amit egy elem tartott életben (vagyis két játék, ha ráfért). A pontszámokat online high score-ba tölthettük, megmutatva a tehetségünket. Eredetileg úgy tervezték, hogy sporthíreket, horoszkópot, tőzsdei híreket is lehet majd olvasni vele, de ezek a tervek sajnos nem valósulhattak meg, a szerkezet igen komoly csőd volt, gyorsan befejezték a gyártását.

Dactar TV Computer System

A brazil klónokat azért érzem különlegesnek, mert nem Taiwanon vagy Hong Kongban kerültek gyártásra és összeszerelésre, hanem ténylegesen brazil gyárakban (ahogyan az ott nagyon kedvelt Master System klónok). Egyáltalán nem meglepő, hogy a dobozon lévő gép nem is emlékeztet arra, ami a dobozban volt. A cartridge-ek is olykor rendkívül idétlenek (mégis csak pirate cart-ok), gyakori rajtuk a kapcsolós megoldás, a joystick-ok nagyon ócska alapanyagból készültek, a táp viszont mind 110, mind 230 V-ról üzemel és a gép is képes mind NTSC, mind PAL60 jel leadására.

Otron Gamatic 8600

Dél-Koreában azt gondolták 1978-ban, hogyha már rajtuk maradt egy rakás AY-3-8610 (pong variációk), 8603 (autóverseny), és 8605 (hajós-torpedós) chip, miért ne készítenének egy Atari 2600 utánzat pongot, aztán majd eladják a dinka olaszoknak, oda jó ez is. A másolás szinte már pofátlan, a cartridge-en még a porvédő is egyezik, a kapcsolók is ugyanolyanok, ugyanazzal a 9V-os adapterrel megy (vagy 6 db elemmel), a játékhoz és a kazihoz adott manual-ok is arcpirítóan másolják az eredeti gépet. Egy dolgot jobban megoldottak, az RF kábel egy elemtartóhoz hasonlító helyre rejthető, hogy ne legyen útban, amikor az ember dobozolja.